Blog #3 'Verhalen van de Vloer' | Bibliotheek

Donderdag 16 mei 2019Sinds de opening van PERRON-3, al ruim 10 jaar geleden, is ook de bibliotheek van Rosmalen (inmiddels bekend onder de naam 'Babel') in het pand gevestigd. Als je na binnenkomst in de hal wat verder het pand inloopt, wordt je aandacht direct naar de prachtige lichte ruimte van de bibliotheek getrokken.

Boven (of eigenlijk op de begane grond) is de plek voor de volwassenen. Natuurlijk staan er kasten met boeken en tijdschriften. En thematafels waar je inspiratie op kan doen. ‘Maar de bibliotheek is tegenwoordig zoveel meer’ aldus Brigitta Draaisma, Community Librarian. ‘Het is een plek waar je kennis opdoet, kennis deelt, en elkaar ontmoet’. Er is een gezellige leestafel met dagelijkse kranten en zo ongeveer elk tijdschrift wat je maar kan bedenken. Ook zijn er diverse bankjes en zitjes waar je je (met een kop koffie!) kan terugtrekken met een lekker boek of de krant. De ‘bieb’ is bovendien een heerlijk rustige plek om te werken. Er zitten altijd wel studenten of flexwerkers aan de lange tafel bij het raam met hun laptop (ja, snelle WIFI!) of studieboeken. Er staan ook diverse PC’s met internet klaar voor gebruik en kleine groepjes bezoekers gebruiken de bartafel achterin om te overleggen.

De bibliotheek bruist van de activiteiten om nieuwe kennis op te doen, en om anderen te ontmoeten. Er zijn lezingen, cursussen, een boekproeverij, echt voor iedereen is er wel wat te beleven. In de bieb zelf vind je alle informatie en uiteraard staat de agenda altijd op de website.

En dan hebben we het niet eens over de jeugd-afdeling gehad. Als je naar beneden loopt, kom je in een waar kinderparadijs. De bibliotheek in Rosmalen heeft een unieke indeling op thema. Deze herken je direct aan de kleuren, die in grote banen over de vloer en muren lopen. Je wandelt van de blauwe ‘(tijd)reizen’ zone naar de paarse ‘(tover)kunst’ en zo steeds een andere wereld in. Overal zijn hangplekjes, geheime leeshoekjes, verrassende kijkvitrines en natuurlijk boeken en DVD’s in het thema.

Ook voor kinderen zijn er tal van activiteiten. Zoals de BabyBiEB, vaste voorleesochtenden voor peuters, en middagen voor kleuters. Maar er is zeker ook genoeg te beleven voor de wat oudere kids, zoals Kennisbende, CoderDojo, MadScience en de Dyslexie Kletsclub. Ook hiervoor: kijk eens in de agenda wat er voor jou (of jouw kind) gaande is.

Wat maakt de bibliotheek in Rosmalen zo bijzonder? Naast de prachtige locatie met bijzonder ingerichte jeugdafdeling, is dat de laagdrempeligheid. ‘Je loopt hier makkelijk binnen en we staan ook open voor alle ideeën en samenwerkingen. Heb je bijzondere kennis die je wilt delen met anderen? Of wil je wel eens wat vertellen over jouw bijzondere hobby? Heb je een leuk idee voor één van de vitrines beneden, een mooie verzameling bijvoorbeeld? Spreek zeker eens een medewerker aan.’

Graag tot ziens in de bibliotheek!
www.bibliotheekdenbosch.nl

In onze blogserie 'Verhalen van de Vloer' komen medewerkers, huisgenoten, artiesten en bezoekers aan het woord. Wat doen zij, waar zijn ze vandaag mee bezig, wat maakt het zo leuk om hier te zijn?