Helemaal stil

Dinsdag 07 april 2020

PERRON-3, het station voor iedereen, is voorlopig gesloten tot 28 april. Na de eerste maatregelen 2 weken geleden was al duidelijk dat alle geplande theatervoorstellingen geannuleerd werden. Nog geen vijf dagen later moest ook het Grand Café dicht en op maandag 23 maart was het helemaal duidelijk, volledig sluiten.
 
Een openbaar gebouw met zoveel bezoekers en activiteiten dan kun je alleen nog maar de richtlijnen van de noodverordening van de Overheid en de gemeente ’s-Hertogenbosch volgen. Het licht uit, verwarming laag en de stoelen op de tafels, een pijnlijke aanblik maar er is geen andere keuze. Aan de oorverdovende stilte merk je pas echt hoeveel beweging en ontmoetingen er in dit culturele centrum plaatsvinden. Mensen die dagelijks bij de Bieb komen of wekelijks komen schilderen, tekenen of muziek maken. Vaste clubjes die na hun yogales een kop koffie komen drinken. Ouders die hun kinderen naar ballet- of dansles brengen, de buurttaxi die mensen komt halen van hun wekelijkse ceramiek les. Niemand meer, helemaal stil.
 
Geen lessen kunsthistorie, geen trouwerijen, geen rijbewijzen en paspoorten meer ophalen. Geen honderden uitbundige schoolkinderen die met bussen hierheen komen om een theatervoorstellingen bij te wonen. Alle posters met daarop het prachtige aanbod podiumkunsten, amateurgezelschappen en professionals, allemaal afgeblazen. De postbezorgers van de WeenerXL groep die dagelijks hun boterham komen eten. Alle bezoekers van het Wijkplein, vergaderingen van de wijkraden, bijeenkomsten van woningstichtingen, congressen. Niemand meer, helemaal stil.
 
Achter de schermen zijn we met man en macht bezig om alternatieven te zoeken voor alle geplande activiteiten en voorstellingen. We boeken kaartjes om naar een voorlopig nieuwe datum en allemaal in overleg met al die verenigingen die een jaar hard hebben gewerkt om hun voorstelling op de planken te krijgen.
 
PERRON-3 is het station voor iedereen, elke dag en dat missen alle medewerkers enorm. Het is voor iedereen meer dan werk, normaal gaan we er iedere dag voor om de dag van onze gasten een beetje mooier te maken. We kunnen geen luisterend oor zijn, geen cappuccino met liefde bereiden, niet de plaats aanwijzen in de theaterzaal. We hoeven ook niet meer mee te lopen met jonge ouders naar het consultatiebureau. Voor velen zijn we de plek voor het belangrijkste moment van de dag en dat gaat nu even niet. We staan te popelen om iedereen weer welkom te heten en tot die tijd blijven we met iedereen in contact via onze social mediakanalen. In de hoop dat we met zijn allen in goede gezondheid de draad zo gauw mogelijk weer mogen oppakken.
 
Namens alle medewerkers van PERRON-3,
 
Anton Steenbergen
directeur