Blog #4 ‘Verhalen van de vloer’ | Techniek

Dinsdag 11 juni 2019

Ik ben Tom (31) en werk als Theatertechnicus bij PERRON-3. Grote kans dat je me tegen het lijf loopt in de hal of elders in het gebouw, in het zwart met portofoon. Die heb ik altijd bij me, zodat ik goed bereikbaar ben; ik zit niet vaak op dezelfde plek en ben ook nog eens BHV-er.

Ik werk al 9 jaar bij PERRON-3 en ben altijd al een theaterdier geweest. Als kleine jongen nam mijn moeder (zij was grimeuse) me al mee achter de schermen bij theater de Lievekamp in Oss . Magisch vond ik dat. Ik was betoverd door al die lichten, schakelaars en techniek achter en boven het toneel. Tijdens mijn middelbareschooltijd ben ik zelf ook gaan spelen bij OK theater. Tot mijn 25e stond ik regelmatig op het toneel in theaterstukken en musicals. Na de middelbare ben ik gaan werken bij theater de Pas in Heesch en deed ik (tegelijk) de opleiding ‘podium en evenemententechniek’. Het werken achter de schermen met decors, licht en geluid is helemaal mijn ding. Hands-on, lekker bezig zijn, creatieve oplossingen bedenken. Een jaar na de opening van PERRON-3 ben ik hier aan de slag gegaan.

Een voorbeeld van een werkdag van mij? Ik ontvang de artiesten (altijd eerst koffie!) en overleg uitgebreid over alle wensen qua techniek (licht, geluid, video, decors) en andere facilitaire zaken (bijv. kleedkamers). Dan help ik ook mee om de spullen naar binnen te sjouwen, alles te regelen en te installeren. Professionele gezelschappen hebben meestal hun eigen technicus bij zich, die de voorstelling zelf begeleidt. Die maak ik wegwijs in ons theater en ondersteun bij alle vragen en werkzaamheden. De voorstellingen van kleinere (amateur-)gezelschappen zoals 2 Stage of P-ACT zijn voor mij het leukst: daar zit ik tijdens de uitvoering in de regieruimte zelf achter de knoppen. Vaak ben ik al eerder betrokken bij dit soort voorstellingen: ik denk mee over decors, geluid en belichting. Ook gewoon de handen uit de mouwen: lekker zagen en verven. Het is geweldig om in een amateur-productie de bezoekers (en spelers zelf) van hun sokken te blazen met speciale effecten. Zo heb ik een keer een fantastische scène uit Les Miserables begeleid met 3 gigantische rookmachines en blowers. Echt, dat zag er zo spetterend indrukwekkend uit, daar doe ik het voor!

Op andere dagen ben ik bezig met het klaarzetten van benodigdheden voor een congres of repareer ik materialen zoals een ‘moving head’ (beweegbare podiumspot). Juist de afwisseling van de werkzaamheden maakt mijn baan zo leuk, ik ben hier ‘allround’ met het vak theatertechniek bezig.

De sfeer in PERRON-3 altijd goed, dat merken de artiesten en bezoekers ook. Iedereen werkt hier met plezier, we hebben veel lol onderling. De gasten en bezoekers staan voorop, we reageren altijd op feedback. Volgens mij maakt dat PERRON-3 heel laagdrempelig: je voelt je altijd welkom. En voor de mensen in Rosmalen e.o. kan ik alleen maar zeggen: kom vooral weer eens naar ons theater en laat je ook eens verrassen door een amateurproductie van bijvoorbeeld De Bossche Komeedie. Maar ook de dansproductie Peter en de Wolf van VHD (29 juni in PERRON-3) is echt het bezoeken waard!

In onze blogserie 'Verhalen van de Vloer' komen medewerkers, huisgenoten, artiesten en bezoekers aan het woord. Wat doen zij, waar zijn ze vandaag mee bezig, wat maakt het zo leuk om hier te zijn?